Dragråttan

Linor och krokar

En exempeltext. För att ändra till din egen text, klicka på knappen med en penna på sig. Klicka på "X-knappen" för att ta bort.

Tolklina. Tolklinor av rep med expander i repet. Standardlängd 2,4 m. Det finns flera färger av rep att välja bland: röd, gul, orange, rosa, blå, grön och svart. Välj vilken krok du vill ha: pistolhake eller karbinhake. Det går bra att beställa delare om man vill köra tvåspann. Längden på linan kan beställas efter önskemål.

Expander att ha mellan släden/vagnen och spannet. Hårdhet 1-4 beroende på hur stort spann du kör. I de flesta fall är hårdhet 3 att rekommendera. Expandern fungerar som en stötdämpare mellan släden och hundarna. Den dämpar men kan aldrig ta bort ryck helt. Den gör att linan inte fladdrar så mycket då man kör. Dämpar även hårda ryck i starten då hundarna vill iväg. Tävlingsföraren som använder handlina har ingen nytta av en expander. Däremot kan det vara fint att ha en fäst vid bilen som dämpar ryck för tävlingstarten.

Krokar: Från vänster i bilden BGB krok, plastkrok, mini mässingkrok, liten mässingkrok, stor mässingkrok. Ingenting i reglerna bestämmer vilken krok du ska ha. En del domare har tagit sig friheten att förbjuda tävlande att använda vissa krokar. Vill du vara säker så ta kontakt med domaren för just den tävling du ska åka på och fråga i förväg! Arrangerande klubb bör även kunna svara på dina frågor. Vanligt är att BGB ej är önskvärt. Plastkrok är påbjuden i nacklinorna. Vill man vara på den säkra sidan alltså bör man ha plastkrokar med sig.

Karbin:Två modeller av låsning. Att ha mellan släden och spannet. Den vänstra, blanka karbinen skruvar man ihop. En enklare modell. Den högra, svarta modellen är en twistlock som inte öppnar sig. Man måste skjuta den neråt och sedan vrida för att öppna. Den har fjäder och stänger sig då man släpper taget.